Особливості нересту краснопірки


Краснопірка звичайна (Scardinius erythrophthalmus) - риба родини коропових. Розповсюджена у водоймах Європи (окрім Криму, південного Каспію та річок, що впадають у Північний Льодовитий океан), Малій та Середній Азії.

Краснопірка тримається у тихій чистій воді, в заростях очерету та іншої водної рослинності, на відкриті ділянки водойми виходить рідко. Тримається переважно у середніх шарах води, але у спекотну погоду підіймається до самої поверхні. Активна вдень. Живляться водними рослинами, зокрема нитчастими водоростями, ікрою молюсків та інших видів риб, різноманітними безхребетними (червами, личинками, а також дорослими особинами комах, що падають на поверхню води), старші особини споживають молодь риб.

Статевої зрілості досягає у віці 4 - 5 років при довжині тіла не менше 12 см. Коли краснопірка стає готовою до нересту, у самців на голові і тулубі з’являються білі горбки. Нерест відбувається у кінці травня - на початку червня, коли вода прогрівається вище 15 °C. Ікру відкладає у декілька етапів, плодючість самок велика (96 - 230 тис. ікринок). Ікру відкладає на водну рослинність, цей процес відбувається тихо, риба не вистрибує над поверхнею води та не робить сплесків.

Хоча відкладається велика кількість ікри, чисельність краснопірки у водоймах незначна. Це пов'язано з тим, що основна маса ікри гине під час інкубації в несприятливих умовах: на мілководдях від замулення або висихання, частина ікри залишається незаплідненою, так як самки часто відкладають ікру без самців. Значна частина покоління гине після викльову під час розвитку личинок. Інкубація ікри триває 3 - 4 доби, всі стадії личинкового розвитку завершуються до середини літа і до серпня формуються мальки.

Чернігівський рибоохоронний патруль нагадує що у 2021 році на водоймах області встановлені наступні терміни нерестової заборони:

- з 1 квітня до 31 травня (включно) – р. Дніпро – від м. Лоїв до с. Нижні Жари, Республіки Білорусь, р. Сож від населеного пункту Яриловицький Скиток до гирла річки;

- з 1 квітня до 9 червня (включно) - у всіх водосховищах;

- з 1 квітня до 20 травня (включно) - у всіх інших річках в кореневих водах;

- з 1 квітня до 29 червня (включно) - в придатковій системі водойм.

- з 1 квітня до 29 червня (включно) - лов раків у водоймах, що підконтрольні управлінню в період виношування ікри, личинок і першої линьки;

Рибпатрулем розроблена інтерактивна карта місць, відкритих для любительського рибальства однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега в межах Чернігівської області, якою можна скористатися за посиланням https://goo.gl/1Dcbns.

Якщо Ви стали свідком порушення природоохоронного законодавства, просимо повідомити про це Чернігівський рибоохоронний патруль за вказаними номерами «гарячої» лінії»: (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57.

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!