Особливості нересту плітки


Плітка звичайна (Rutilus rutilus) - вид риб родини коропових (Cyprinidae), один із найпоширеніших видів риб роду плітка (Rutilus).

Зустрічається у прісних водах майже по всій Європі, в Західній і Північній Азії. В Україні водиться у басейні Дніпра, Дунаю, Дністра та інших річок.

Плітка водиться у великих і малих річках, струмках, водосховищах та озерах. В річках вона живе тільки у великих ямах і на мілині, а в озерах і водосховищах – у густих заростях і на ділянках із замуленим дном. Зграї цих риб тримаються переважно в придонних шарах води.

Для розмноження риба піднімається з лиманів у річки. У водосховищах плітка з місць зимівлі починає переміщуватися до нерестовищ ще в лютому - березні. Тут у неї дозрівають ікра і молочко. Нерест розпочинається наприкінці квітня – початку травня, коли вода прогрівається до +10 °С. Під час нерестового ходу та в розпал нересту співвідношення статей неоднакове. Спочатку переважають самці, потім поступово збільшується кількість самиць, і до кінця нересту вони переважають. Самці досягають статевої зрілості, коли довжина їхнього тіла досягне близько 10 см, самиці – 12 см, тобто в дворічному - трирічному віці.

Кількість ікринок, яку може відкласти самиця, залежить від її довжини, маси, віку, способу життя. Так, у Дніпрі до спорудження греблі Київської ГЕС плітки у семирічному віці відкладали в середньому 30 тис. ікринок, а в Київському водосховищі – 80 тис. ікринок. Ікру риби відкладають на залишки рослин, корені очерету, верби, а також на штучні гнізда, виготовлені з різних рослинних матеріалів.

Нерест відбувається в ранкові та передвечірні години, а в тиху погоду – і вдень. Ікринки приклеюються до рослин, в такому стані вони перебувають півтора-два тижні, поки з них не виклюнуться личинки. Через три-чотири доби, наповнивши повітрям плавальні міхури і завдяки цьому полегшивши масу свого тіла, личинки переходять до активного способу життя. Залишивши нерестовище, великі зграї личинок тримаються в затишних прибережних місцях. Підростаючи, молодь також тримається в цих місцях, аж поки не похолодає. Тоді вона збирається на зимівлю в глибоких ямах. Тут плітка перебуває до скресання криги, щоб розпочати активне життя з настанням весни.

Чернігівський рибоохоронний патруль нагадує що у 2021 році на водоймах області встановлені наступні терміни нерестової заборони:

-  з 1 квітня до 31 травня (включно) – р. Дніпро – від м. Лоїв до с. Нижні Жари, Республіки Білорусь, р. Сож від населеного пункту Яриловицький Скиток до гирла річки;

-  з 1 квітня до 9 червня (включно) - у всіх водосховищах;

-  з 1 квітня до 20 травня (включно) - у всіх інших річках в кореневих водах;

-  з 1 квітня до 29 червня (включно) - в придатковій системі водойм.

-  з 1 квітня до 29 червня (включно) - лов раків у водоймах, що підконтрольні управлінню в період виношування ікри, личинок і першої линьки;

Рибпатрулем розроблена інтерактивна карта місць, відкритих для любительського рибальства однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега в межах Чернігівської області, якою можна скористатися за посиланням https://goo.gl/1Dcbns.

Якщо Ви стали свідком порушення природоохоронного законодавства, просимо повідомити про це Чернігівський рибоохоронний патруль за вказаними номерами «гарячої» лінії»: (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57.

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!