Товстолоб - перспективний напрямок у аквакультурі


Перспективними об’єктами рибництва є рослиноїдні риби далекосхідного комплексу – білий та строкатий товстолоби, яких було інтродуковано до водойм України в середині минулого століття.

Англійці звуть товстолобика «срібним коропом» за світло - сріблясту луску. Зовнішня особливість цієї риби – велика масивна голова. Її вага може доходити до чверті ваги всієї тушки товстолобика. Очі розташовані нижче рота, створюючи враження асиметричності, однак відразлива зовнішність з лишком окупається корисними якостями товстолобика.

Білий товстолоб (Hypophtalmichthys molitrix) − крупна швидкоростуча риба, на батьківщині у р. Амур досягає маси 16 кг, у південних районах України і у водоймах - охолоджувачах - до 20 кг, його середньорічний приріст становить до 2 кг.

Живиться мікроскопічними водоростями - фітопланктоном, масове розмноження яких зумовлює "цвітіння" води. Зябровий апарат за будовою нагадує сито і має дуже багато пластинок з отворами, крізь які вода проціджується, а водорості затримуються і є кормом для товстолоба. Значне місце у його живленні займає також детрит. На ранніх етапах свого розвитку білий товстолоб, переважно споживає зоопланктон, але в основному його дрібні види. На 8 - 9-й день в його раціоні вже з'являється дрібний фітопланктон, який згодом стає основним кормом. Добовий раціон становить до 25 – 40 % від маси, оптимальною температурою для живлення, як і для білого амура, є 20 - 26 оС. Кормовий коефіцієнт при живленні фітопланктоном білого товстолоба, залежно від температури води і виду корму, коливається від 20 до 50.

Статевої зрілості, залежно від кліматичних умов, білий товстолоб досягає у різному віці: у р. Амур − у 6 - 8-річному, на півночі України - у 6 - 9, на півдні - у 4 - 5, у водоймах охолоджувачах - у 3 - 4-річному віці. Самці, як правило, дозрівають на рік раніше за самок.

За характером нересту відноситься до пелагічних риб. Робоча плодючість білого товстолоба масою 7 – 10 кг становить 1 млн ікринок і більше. Діаметр незаплідненої ікринки складає 1 - 1,2 мм, після набрякання він збільшується до 5 мм, а об’єм ікринки - у 100 разів і більше.

Ембріональний розвиток у природних умовах відбувається на швидкому потоці річкової води. Передличинки пасивно зносяться водою вниз за течією. За температури 20 – 23 0С через 80 - 85 годин після викльову личинки переходять на змішане живлення і активний спосіб життя. Оптимальний вміст розчиненого у воді кисню повинен становити не менше 5 мг/л.

Строкатий товстолоб (Hypophthalmichthys nobilis) - риба, яка має серед зазначених рослиноїдних найвищу інтенсивність росту і найбільш теплолюбна. У водоймах Китаю та південних районів нашої країни може досягати маси 35 - 40 кг. У водоймах охолоджувачах України річний приріст становить 5 - 6 кг.

Має довгі і посаджені дуже близько одна до однієї зяброві тичинки, що дозволяє, на відміну від білого товстолоба, фільтрувати більш крупні зоопланктонні організми. Різниця у будові фільтраційного апарата у білого і строкатого товстолобів проявляється за досягнення ними маси не менше 3 г.

Живиться строкатий товстолоб зоопланктоном, а також фітопланктоном і детритом. Особливо багато детриту в його раціоні навесні та восени, коли у водоймах зменшується кількість фіто - та зоопланктону. Добовий раціон його становить 25 - 40 % від маси, оптимальна температура живлення - 25 – 30 оС.

Статевої зрілості строкатий товстолоб у південних районах України досягає у 5 - 6 -річному, у водоймах-охолоджувачах - у 4 – 5 - річному віці. За характером нересту відноситься до пелагічних риб. Оптимальна температура знаходиться в межах від 20 до 30 0С. Робоча плодючість досягає понад 1 млн ікринок. Тривалість ембріогенезу за оптимальних умов становить 24 - 32 години. За біологією розмноження - близький до білого товстолоба.

Строкатий та білий товстолоби, якщо їх не турбувати, ведуть активний спосіб життя в садках. Якщо садки освітлені, вони живляться вдень і вночі.

М'ясо товстолобика відноситься до групи середньо-жирних і по калорійності поступається білому амуру і коропові.

У м'ясі товстолобика міститься 15-20% білка, за цим показником філе товстолобика перевершує курятину. Вітаміни містяться у всіх тканинах цієї риби – це вітаміни А, D, E, K, а також майже всі вітаміни групи B.

Завдяки цьому, товстолобик є не тільки повноцінним продуктом, але й продуктом профілактичного харчування при багатьох захворюваннях. М'ясо товстолобика несе величезну цінність як засіб профілактики атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, зменшення ризику тромбоутворення та онкологічних новоутворень.

За даними німецьких медиків, після щоденного вживання в їжу м'яса товстолобика протягом 2-х тижнів у пацієнтів тиск знизився з 150/95 до 135/85. Через особливості харчування товстолобика, в його організмі більше, ніж у будь-яких інших видів риб, виробляється цінних для людини амінокислот групи Омега-3. У нашому організмі саме ці амінокислоти знижують рівень холестерину та стомлюваність. Докозагексаєнова кислота, яка входить до складу Омега-3, є компонентом материнського молока. Тому дієтологи рекомендують щодня вживати м'ясо товстолобика вагітним жінкам та матерям, які годують.

Не можна залишити без уваги і дієтичні властивості товстолобика. На 100 грам м'яса цієї риби припадає лише 86 калорій. Такий баланс максимуму користі при мінімумі калорій дозволяє говорити про товстолобика як про відмінний продукт для раціону людей, які контролюють свою вагу.

На Чернігівщині вирощуванням та реалізацією товстолоба займається ПрАТ «Чернігіврибгосп».


Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!