Використання кормів з комах як альтернатива риб’ячому корму у раціоні молоді в’язя


Успіх збереження риби у природі значною мірою залежить від розробки ефективних методів вирощування зарибку. Важливим елементом цього процесу є харчування молодих особин у контрольованих умовах, що вимагає оптимізації складу раціону для задоволення специфічних харчових і поведінкових потреб.


Значною частиною раціону всеїдних риб, зокрема в’язя, є комахи. З огляду на це, науковцями оцінено можливість використання в аквакультурі кормів з комах як альтернативу риб’ячому корму у раціонах молоді в’язя.


Так, за результатами дослідження встановлено, що використання у кормі 20 % комашиного борошна, отриманого з личинок двох видів комах, а саме чорної львинки та хрущака борошняного, покращило ріст, використання корму та загальний стан здоров'я молоді в’язя.


При цьому харчування борошном з надмірним вмістом комах негативно впливало на вищезазначені показники і не рекомендується для використання в раціоні молоді коропових риб.


ЗАМІНА У КОРМІ РИБНОГО БОРОШНА З ЛИЧИНОК HERMETIA ILLUCENS ТА TENEBRIO MOLITOR ПОКРАЩУЄ ПОКАЗНИКИ РОСТУ ТА НУТРІОФІЗІОЛОГІЧНИЙ СТАТУС МОЛОДІЯ В’ЯЗЯ (LEUCISCUS IDUS)

Автори: Natalia Homska, Joanna Kowalska, Joanna Bogucka, Ewa Ziуłkowska, Mateusz Rawski, Bartosz Kieronґczyk and Jan Mazurkiewicz


Короткий зміст: Успіх збереження риби у природі значною мірою залежить від розробки ефективних методів вирощування зарибку. Важливим елементом цього процесу є харчування молодих особин в контрольованих умовах, що вимагає оптимізації складу раціону для задоволення специфічних харчових і поведінкових потреб. Метою цього дослідження було оцінити можливість використання кормів з комах як альтернативи риб’ячому корму в раціонах молоді в’язя (Leuciscus idus). Комахи є значною частиною раціону всеїдних риб, таких як в’язь, тому їх використання в аквакультурі є цілком виправданим. Харчування личинками двох видів комах, а саме, чорної львинки та хрущака борошняного, покращило ріст, використання корму та здоров’я молоді в’язя. Однак, «суперличинкове» борошно (з надмірними вмістом комах) негативно впливало на вищезазначені показники і не рекомендується для використання в раціоні молоді коропових риб.


Резюме: В’язь (Leuciscus idus) - аборигенний європейський вид реофільних коропових, стан природної популяції якого залежить від природоохоронних заходів, зокрема, регулярного поповнення популяції (зариблення водойм). Це дослідження мало на меті оцінити вплив включення комашиного борошна як компонента до раціону молодих особин в’язя на їхній ріст, використання корму та нутріофізіологічний статус. Було розроблено чотири раціони: три з додаванням комашиного борошна: HI - з 20% шроту личинок Hermetia illucens (чорної львинки), TM - з 20% шроту личинок Tenebrio molitor(хрущака борошняного) та ZM - з 20% шроту Zophobas morio(зофобасу - личинок жуків-чорнотілок), а також раціон контрольної групи - CON-рибного борошна без додавання комашиного. Вплив різних раціонів на ефективність вирощування молоді в’язя оцінювали на основі параметрів росту, використання корму, соматичних показників, а також гістоморфології кишечнику та гепатопанкреасу. Найвищий приріст приросту маси та коефіцієнт ефективності використання протеїну спостерігався у групах HI та TM, тоді як найнижчі значення спостерігалися у групах CON та ZM. Порівняльні результати були отримані для коефіцієнта конверсії корму (кормового коефіцієнту), який був найбільш ефективним у групах HI і TM і збільшився в групі ZM. Використання в раціоні молоді в’язя борошна з личинок чорної львинки та хрущака борошняного мало позитивний вплив на результати вирощування та загальний стан здоров’я риби.


Детальніше з інформацією про дослідження можна ознайомитися за посиланням.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!