Види та значення рибогосподарської меліорації


Зарегулювання стоку водойм, зріст водокористування, забруднення водойм зворотними водами промислових, сільськогосподарських та комунальних об’єктів, розробка пісково-черепашкової суміші, проведення інших робіт на водоймах призводять до погіршення їх гідрологічного та гідрохімічного режимів. При цьому знижується рівень води, зменшується проточність водотоків, несвоєчасно і не повністю заливаються нерестовища, відбувається замулювання, змінюється солоність води, погіршується кисневий режим, водойми заростають жорсткою рослинністю, відбувається їх цвітіння, тощо.

Погіршення умов відтворення рибних запасів у рибогосподарських водних об’єктах відбувається також в окремі маловодні роки, а також при не сприятливому кліматі.

З метою утворення нормальних умов для відтворення, нагулу та зимівлі промислових риб проводиться широкий комплекс дій спрямованих на поліпшення гідрологічного, гідрохімічного та екологічного режимів водойм, який має назву рибогосподарська меліорація.

Меліорація може бути капітальною та поточною.

Капітальна меліорація - це великі за своїми об’ємами та вартістю роботи з водоустрою природних нерестовищ, створенню штучних пісково-гравійних нерестовищ, побудова рибогосподарських каналів.

До поточної меліорації відносяться роботи з видалення надлишкової водної рослинності, розчищення проток та каналів для проходу плідників до нерестовищ та скату молоді з них, рятуванню молоді риб з відокремлених водойм, встановлення штучних нерестовищ, попередженню явищ задухи.

Проводиться також біологічна меліорація водойм, тобто комплекс дій спрямованих на поліпшення екологічного стану водойм шляхом вселення в них риб або інших водних живих організмів.

Наприклад, для боротьби з жорсткою водною рослинністю проводять вселення білого амура, з цвітінням води – товстолобика. Пригнічення чисельності малоцінних видів риб, які є харчовими конкурентами цінних видів, здійснюється шляхом вселення в водойму хижаків (сом, судак, щука).

Планування, організація та проведення робіт з рибогосподарської меліорації покладено на органи рибоохорони. Користувачі водних водних біоресурсів у ому числі рибодобувні організації, за згодою з органами рибоохорони, зобов’язані своїми силами та коштами проводити меліоративні роботи.

Основою для планування робіт з рибогосподарської меліорації внутрішніх морів, річок, водосховищ та озер повинні бути результати досліджень наукових організацій зі стану чисельності та видового складу іхтіофауни цих водойм, харчуванні та збільшенні промислових та інших видів риб, умов та ефективності їх природного відтворення. Матеріали таких досліджень є базою для визначення основних напрямків та обсягів меліоративних робіт які необхідно провести на конкретній водоймі. Проекти планів робіт з меліорації складаються управліннями рибоохорони за згодою з науковими установами або організаціями.

Контроль за виконанням робіт з рибогосподарської меліорації водойм здійснюється територіальними органами рибоохорони.

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

 

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!