Нова законодавча ініціатива ГРУ та КЕКЦ


                                                 

У Верховній Раді України Народними депутатами Томенко М.В., Тягнибок А.Я., Голуб О.В., Котеляк Л.Л., Балицький Є.В., Головко В.А., Розенко П.В. зареєстровано новий Законопроект, який було розроблено ГРУ і КЕКЦ - Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного та рослинного світу.

Законопроектом № 2503 від 07.03.2013 запропоновані зміни, які стосуються покращення заходів з охорони тваринного світу та посилення боротьби з браконьєрством до наступних Законів України: «Про Червону книгу України», «Про тваринний світ», «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про природно-заповідний фонд України», «Кодекс України про адміністративні правопорушення».

  • У Законі України «Про Червону книгу України» пропонується внести доповнення до ст. 19, яке забороняє пряме знищення об’єктів Червоної книги України.
  • У Законі України «Про тваринний світ», до ст. 44 пропонується внести, за аналогією з Законом України «Про рослинний світ», зміни, які дозволяють Верховній Раді Автономної Республіки Крим, відповідним обласним, Київській та Севастопольській міським радам затверджувати Переліки рідких видів тварин, які підлягають особливій охороні на цих територіях. Наразі ці органи самоврядування мають право затверджувати такі Переліки рідкісних рослин, але затверджувати Переліки тварин чомусь не мають права.
    До ст. 63 цього Закону пропонується внести доповнення, які дозволяють Кабінету Міністрів України затверджувати розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тварин, які не занесені до Червоної книги України, чи до переліку мисливських тварин.
  • До ст. 40 Закону України «Про рослинний світ» пропонується внести доповнення, які закріплюють за Кабінетом Міністрів України, за аналогією з червонокнижними рослинами, затверджувати розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів рослин, занесених до Переліку видів рослин, які підлягають особливій охороні на території Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя.
  • До Закону України «Про природно-заповідний фонд України» пропонується внести зміни, які уточнюють цілі створення природних заповідників, які розширюють можливості функціонування пам’яток природи.
  • Законом запропоновані зміни до ст. 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення, де пропонується надати додаткові повноваження складання протоколів за різні види порушень природоохоронного законодавства громадським інспекторам з охорони довкілля. Серед таких адміністративних правопорушень: виготовлення та збут заборонених знарядь добування об'єктів тваринного або рослинного світу (ст. 85-1); порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або у напіввільних умовах (ст. 88-1); порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України (ст. 90); порушення правил охорони та використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду (ст. 91), порушення правил використання тваринного світу (ст. 85, частина п’ята).
  • У зв’язку з тим, що 2010 р. були прийняті доповнення до Закону України «Про тваринний світ», які забороняють зберігання заборонених знарядь лову, до ст. 85-1 даного Кодексу пропонується внести відповідні доповнення, які забороняють зберігання заборонених знарядь лову.

Розробниками цього законопроекту є Громада Рибалок України та Київський еколого-культурний центр.

Комментировать
Держу дулю в кармане....а вдруг получится?
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!