Дещо про спротив "узаконених" рибних браконьєрів...


У газеті "Деловая столица" від 18 травня 2015 (№20/730) http://www.dsnews.ua/politics/soratnik-lyashko-predlagaet-zapretit-vylov-ryby-21052015071100 опублікована стаття з приводу нашої ініціативи щодо введення мораторію на промислове рибальство у внутрішніх водних об'єктах України. Звичайно будь яке пов'язування діяльності та законодавчих ініціатив ВГО "Громада Рибалок України" з інтересами та лобіюванням бізнесу (тим більше якогось таємничого "ізраїльського інвестора") це нісенітниця, такі твердження безпідставні і не відповідають дійсності. В нас тільки один інтерес - захист прав рибалок-любителів і спортсменів, яких об'єднує чувство кльову і цікавлять водойми без браконьєрства та повні риби. Нам немає діла до чиїхось там бізнес-інтересів, чого ніяк не можуть второпати деякі журналісти, чиновники та народні депутати. Так що сприймати такі закиди ми всерйоз не будемо (хіба мало про нас казок придумували за 8 років роботи?). А ось деякі тенденції та одне з висловлювань прокоментуємо для ясності, в тому числі й для авторів статті...
 
"Радник голови Асоціації рибалок-промисловиків Антон Прокопенко каже, що якщо їх витиснуть з ринку, то риба в роздробі подорожчає, а її асортимент зменшиться." ;-) "Хоча, на його думку, навіть у разі заборони рибалки не залишать промисел, а просто підуть у тінь. "Цим бізнесом займаються 6-7 тис. Приватних підприємців. Знайти роботу в інших галузях вони навряд чи зможуть, так що будуть промишляти незаконним виловом", - стверджує він." Гарні страшилки, правда? Розраховано на тих, хто не замислюється про те, що за твердженнями низки компетентних науковців, які приймали участь у круглих столах та засіданнях робочої підгрупи № 8.4 "Рибне господарство", фактична кількість рибних запасів зменшилася за 20 років більш ніж у 100 разів! А про те, що завдяки розвитку аквакультури та рекреаційного рибальства і обсяг виробництва рибної продукції і кількість робочіх місць та надходження до бюджету (вже не кажучи про відтворення рибних запасів) можна в багато разів збільшити - чомусь ніхто не говорить. Дивно? Тепер про батька цього коментатора, який насправді "керує парадом".


 
Ось у цього народного обранця - Іванчука Андрія Володимировича -http://gapp.rada.gov.ua/mps/info/page/15654 є у помічниках такий собі Прокопенко Сергій Миколайович по кличці "Cпортсмен" - в нещодавньому минулому посадовець департаменту рибоохорони Держрибагентства і заступник начальника Головрибводу. За свідченнями інформованих джерел 21.05.2015 в Держрибагентстві на зустрічі користувачів дніпровських водосховищ з новим Головою Держрибагентства Ковалівим Я.Б. з приводу можливої заборони промислу, Прокопенко С.М. зі скандально відомим псевдогромадським діячем Чистяковим О.В. (як члени президії т.з. "громадської ради" при Держрибагентстві) приймали участь і навіть... влаштували бійку з потенційними конкурентами - головою Держкомрибгоспу у минулому Володимиром Волковим і його "підшефними" промисловиками https://www.facebook.com/groups/348369702006711/permalink/463342433842770/ Очевидці зазначають, що викликали міліцію, знімали побої, впровадження завели. Це вам не цивілізовані рибалки-любителі ;-)
 
До нас дійшли чутки із джерел близьких до Київрибоохорони, що Іванчук А.В., як заядлий рибалка, залюбки користується послугами Прокопенко С.М., який влаштовує тому "царську" риболовлю у будь який час та будь де, в т.ч. і в заборонених зонах на річках Прип'ять, Тетерів, забезпечує "депутатський" комфорт, захист від контролерів, рибні місця і трофейні улови. Достойний помічник-консультант на громадських засадах - нічого не скажеш...


 
З повідомлень, що надходять до нас не тільки від рибалок-любителів, а й від рибалок-промисловиків напрошується висновок про те, що Прокопенко С.М. – фактичний власник низки офіційних промислових артілей і великих рибстанів (реально вказаний документально чи афільований – неважливо) на Київському та Канівському водосховищах, та, як кажуть, ще й має з десяток браконьєрських бригад, зібраних з нелегальних промисловиків різних регіонів, які під час нересту добувають рибу для нього без проблем! За виразом з одного з повідомлень -"гаспідар" всіх риболовних батраків і рабів на обох водоймах, місцевий царьОК! Часом не через його рибстани, РПП та холодильники "зникає" 90% виловленої промисловиками риби (саме таку цифру укриття уловів у промислі називають фахівці Держрибагентства)?. В тому числі і той же судак, який, як з’ясувалося, потім через фальшування документів становиться "продуктом аквакультури" та без проблем іде сотнями тон не експорт закордон. Поза лімітом та квотами!
 
Не дивно, що такі "патріоти галузі" ДУЖЕ не зацікавлені у наведенні порядку в органах рибоохорони і тим більше - у обмеженні рибного промислу на водосховищах Дніпровського каскаду. Тому він і використовує зараз відомого в рибній галузі пройдисвіта Чистякова О.В. в інтернет-співтоваристві має прізвисько - "Нечистий", якого, як вказують близькі до минулого «рибного» керівництва джерела, фінансував до цього керівник Держрибагентства за часів Януковича Дроник В.С... як "профільну громадськість" зі зв'язками та досвідом ;-) Кажуть, що вони разом, за допомогою купи фейкових ГО-шек, в тому числі підконтрольних "колегам" Чистякова О.В. - Марієну І.С., Лукашевич Н.І. та Тимочко Т.В. (корифеї псевдогромадського руху), захопили т.з. "громадські ради" при Держекоінспекції та Держрибагентстві, щоб "все тримати на контролі" (Прокопенко С.М. навіть очолив там т.з. "комітет по боротьбі з корупцією" !!!), а тут таке... Промисел забороняють! Все пропало, хулігани хлібу з маслом лишають. 

повідомили, що Чистяков О.В. та Прокопенко С.М. за допомогою вищеназваних псевдогромадських організацій та низки несумлінних рибодобувних організацій, яких влаштовує корупційна система, генерують потік кляуз та пасквілів до усіх профільних державних установ на тих претендентів на керівні посади у Держрибагентстві та органах рибоохорони, які з ними не в змові та не будуть їм підконтрольні. Весь час з моменту початку процесу призначень за керівництва Міністра агрополітики Швайки І.О. та продовжують зараз - з метою дискредитації "неугідних" та лобіювання призначень тільки тих посадовців, з якими їм буде комфортно "вирішувати питання" у звичний корупційний спосіб. Деякі рибалки-промисловики кажуть, що Прокопенко С.М. завдяки цьому також і планує повернутися у рибоохорону або піти на посаду в Держрибагентство - так буде зручніше захищати незаконний бізнес...Помічники декількох народних депутатів, які співпрацюють з нашою організацією, на умовах анонімності 
 
Це тільки один з прикладів, Київщина - а скільки ще таких осередків спротиву реформі рибної галузі по регіонах? За останній місяць (під час нерестової заборони!) до представників ВГО "Громада Рибалок України" поступило більше 50 скарг рибалок-любителів щодо фактів видобування водних біоресурсів сітками з човнів у промислових масштабах на всіх водосховищах Дніпровського каскаду. Звернення до територіальних органів рибоохорони не давали жодного результату, оскільки або "горячі лінії" взагалі не працюють або інспектори не виїжджають на місце. Браконьєри вже нічого не бояться та не ховаються. Ринки і магазини повні річкової риби. В нерест!!! Повертаються темні часи безладу та безконтрольного знищення водойм?
 
Реальна громадськість в особі найбільших об'єднань, клубів та інтернет-спільнот рибалок-любителів, спортсменів, підводних мисливців, наших партнерів - природоохоронних та патріотичних організацій, в тому числі й спілок учасників бойових дій в АТО, готова допомогти Держрибагентству України не тільки наводити законний порядок на водоймах і ринках, а й робити реальну реформу рибної галузі - проводити необхідні законодавчі зміни, впроваджувати рекреаційне рибальство, вести інформаційну роботу з населенням, разом змінювати ситуації на краще. Часу і бажання чекати змін, терпіти бездіяльність та спостерігати за безладом в нас немає. Ми за рішучі дії!


 
Тут про "узаконене" браконьєрство як приклад http://life.pravda.com.ua/columns/2011/10/7/87192/

 

З повагою,
Неліпа Aндрій Володимирович
ВГО «Громада Рибалок України»
Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!