Мінна безпека: що варто знати мешканцям ДОТ


День за днем українські сили оборони звільняють від ворога нові населені пункти. Проте перебувати у деокупованих містах і селах все ще ризиковано через високу мінну забрудненість.  


Відступаючи, загарбники свідомо робили все, щоб життя у цих районах було максимально небезпечним. Вони залишали міни всюди: у будинках, які захоплювали, на вулицях, у полях. Досі вибухотехніки ще не обстежили 40 тисяч кв. км території України, де завершено активні фази бойових дій.  


Поки триває розмінування ДОТ, для місцевого населення та тих, хто прагне повернутися, залишається високий рівень мінної небезпеки. 


У Мінреінтеграції нагадують мешканцям таких територій кілька простих, але важливих правил дотримуючись яких можна врятувати життя собі та близьким.


5 ПРАВИЛ, ЯКІ МОЖУТЬ ВРЯТУВАТИ ВАШЕ ЖИТТЯ


1. НЕ ІГНОРУЙТЕ ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНИХ ЗНАКІВ ПРО МИННУ БЕЗПЕКУ!

НЕ ПРИБИРАЙТЕ ТА НЕ ПЕРЕМІЩУЙТЕ ЇХ!


Пам'ятайте, що кожен знак стоїть у тому місці, де дійсно є небезпека, пов'язана з мінами та боєприпасами, що не вибухнули.

 

2. НЕ ВІДВІДУЙТЕ ЛІСИ, ПАРКОВІ ЗОНИ ТА НЕ СХОДЬТЕ НА УЗБІЧЧЯ ДОРІГ!


Міни можуть бути добре замаскованими під рослинність, закопаними у землю або встановленими на стовбурах дерев і поверхнях стін у вертикальному положенні. Спровокувати вибух можна, не лише наступивши на міну, а й зачепивши дріт, до якого вона під'єднана, або ж вплинувши на вибухонебезпечний предмет вібрацією від власних кроків. 


3. НЕ НАБЛИЖАЙТЕСЯ ДО ПОКИНУТОЇ ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ ТА НЕ ФОТОГРАФУЙТЕСЯ ПОРУД!


Всередині й навколо неї можуть бути розкидані боєприпаси, що не вибухнули, Також ворог часно мінує техніку навмисно.


4. НЕ ВІДВІДУЙТЕ ПЛЯЖІ ТА НЕ КУПАЙТЕСЯ У НЕПЕРЕВІРЕНИХ ВОДОЙМАХ!


Морські міни можуть бути невидимими для людського ока та знаходитися на дні. Вони српрацьовують від вібрації тіла.


5. НЕ ПІДХОДЬТЕ ТА НЕ ЧІПАЙТЕ ПІДОЗРІЛІ ПРЕДМЕТИ!


У разі Їх виявлення відійдіть на беспечну відстань у 100 метрів тим же маршрутом, яким підходили. Повідомте про свою знахідку за номерами 101, 102 та попередьте про небезпеку оточуючих.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!